Waarom bio-energie

De voordelen

CO2

Bio-energie is CO2 neutraal. Dit betekent dat CO2 (kooldioxide) die wordt gevormd bij verbranding eerder is opgenomen door de  plant om te groeien. Zo komt er geen extra CO2 in de lucht. Het CO2 gehalte in de lucht is over de lange termijn gerelateerd aan de gemiddelde temperatuur op aarde. Grootschalig verbruik van fossiele brandstoffen verhoogt de hoeveelheid CO2 in de lucht en dus de temperatuur op aarde.

Houtpellets

Houtpellets zijn een prima bron van bio-energie. De relatief hoge dichtheid en gelijkmatige korrel maken transport en opslag goedkoop en efficiënt. Ook de brandertechnologie is daardoor relatief eenvoudig en dus bijzonder betaalbaar. Stoken met houtpellets bespaart al snel 30% op de stookkosten vergeleken met aardgas. Als u zelf wilt rekenen: voor elke kuub aardgas die u nu gebruikt, heeft u ongeveer 1,8kg houtpellets nodig. Houtpellets kosten ongeveer € 0,20 per kg. ex-BTW.

Houtchips

Houtchips zijn per ton goedkoper dan pellets. Bij de aanschaf is het belangrijk te letten op het vochtpercentage. De branderinstallatie is complexer dan voor pellets en daardoor duurder. Echter de kosten van de chips zijn fors lager dan voor pellets. De stookkosten zijn ongeveer 70% lager dan van aardgas. Een vrachtwagen “droge” chips kost ongeveer € 55 per ton.

Overige biomassa

Andere vormen van biomassa zijn veelal lastiger om te
verbranden. Mest, slachtafval en digestaat zijn voorbeelden van prima en goedkope brandstoffen voor verwarming. Echter kan dit alleen in installaties die hiervoor geschikt zijn. Dit betekent dat ze de verbrandingsgassen die uit deze installaties komen, voldoen moeten aan de emissie-eisen. Ook zijn hiervoor vergunningen nodig.  Swebo heeft een installatie genaamd de Biotherm die paardenmest verbrandt binnen de Europese richtlijnen.

Contactgegevens

BK Bioenergy
Holthe 15
9411 TM Beilen

T: 31 (0)593-542171
F: 31 (0)593-542179
E: info@bkbioenergy.nl

Bank: NL09ABNA0510994458
BTW nr: NL171290318B01
K.v.K. Meppel 01182082