Waarom bio-energie

Basiskennis bio-energie

Bio-energie is energie die vrijkomt bij de verbranding, vergassing of vergisting van biomassa. Biomassa is er in veel soorten. Hout is de meest bekende, maar ook plantenmateriaal en mest zijn biomassa’s. Steenkool en olie zijn biomassa maar dan miljoenen jaren oud. We noemen het daarom nu geen biomassa meer maar fossiele brandstoffen.

Houtpellets

Houtpellets zijn de meest gebruikt vorm van biomassa voor verwarming. Ze bestaan uit hout dat is verkleind en vervolgens is samengeperst tot een zogenaamde pellet. Bij het persen stijgt de temperatuur en wordt het hout dicht en krijgt het een glanzend  oppervlak.  Ook worden hiervoor vaak houtresten als schaafkrulllen en zaagsel gebruikt. Het gehalte vocht is vaak gereguleerd.

Houtchips

Houtchips zijn fijn gesneden stukjes hout. Hiervoor worden veelal de minder bruikbare delen van de boom gebruikt als takken. Houtchips zijn licht en vereisen daarom meer opslagruimte dan pellets. Ook kan het vochtgehalte sterk variëren. Een hoger vochtgehalte betekent een lagere energieopbrengst. Verse chips hebben een vochtpercentage van ongeveer 43%. Droge chips hebben een vochtpercentage beneden de 35%.

Gewassen

graanOok gewassen als tarwe, mais, vlas, stro kunnen worden gebruikt  voor energieopwekking.  Terecht bestaat er maatschappelijk weerstand tegen het verbranden van voedsel. Echter de biomassa die overblijft bij de voedselproductie kan hiervoor wel worden gebruikt.

Dierlijk materiaal

Mest, slachtafval en digestaat zijn voorbeelden van biomassa‘s die uitstekend kunnen worden gebruikt voor de energieproductie. Digestaat is het overblijfsel na vergisting biomassa’s. Bij vergisting wordt biogas gevormd wat ons aardgas kan vervangen. Bij verbranding van mest blijven de belangrijke meststoffen achter in het as. Dit as kan dan worden gebruikt als kunstmestvervanger.

Contactgegevens

BK Bioenergy
Holthe 15
9411 TM Beilen

T: 31 (0)593-542171
F: 31 (0)593-542179
E: info@bkbioenergy.nl

Bank: NL09ABNA0510994458
BTW nr: NL171290318B01
K.v.K. Meppel 01182082